ChatGPT: wat is het en hoe kun je deze AI chatbot gebruiken?

In korte tijd razend populair
Inhoudsopgave:

ChatGPT is een chatbot die gebruikmaakt van AI of Artificial Intelligence en is beschikbaar via OpenAI. De meeste functies van de door Elon Musk opgerichte chatbot zijn nu nog gratis beschikbaar. Toen ChatGPT in december 2022 werd gelanceerd, was het direct een succes. Mensen gebruiken het platform onder andere voor het creëren van teksten.

Wat is ChatGPT?

De chatbot gebruikt een AI-kennisbank voor het beantwoorden van allerlei vragen. De antwoorden worden vervolgens razendsnel geleverd in de vorm van een tekst. Omdat ChatGPT zich nu nog in de testfase bevindt, is het vooralsnog gratis te gebruiken via OpenAI. 

Hoewel er meer AI-chatbots beschikbaar zijn, maakt ChatGPT wel een verschil. Dit platform kan namelijk ook vervolgvragen beantwoorden, onjuiste stellingen betwisten en irrelevante verzoeken afwijzen. Uniek is ook dat deze AI-chatbot zijn fouten kan én wil toegeven.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is vooralsnog gratis te gebruiken door iedereen. De AI-chatbot bevindt zich namelijk nog in de onderzoeksfase. Het enige wat je nodig hebt, is een OpenAI account. Deze kun je aanmaken op de website. Hoewel het platform baanbrekend is, is ChatGPT nog niet geheel foutloos te gebruiken. De chatbot van OpenAI geeft zelf ook toe dat sommige antwoorden nietszeggend, incompleet of niet relevant aan het onderwerp zijn. 

ChatGPT kan ook geen actuele informatie verstrekken. Dat komt doordat de AI-kennisbank waar het platform gebruik van maakt, gebaseerd is op gebeurtenissen tot het jaar 2021. Wil je dus antwoord op een vraag met betrekking tot gebeurtenissen in 2022 of later, dan kan de AI-chatbot je geen antwoord geven. Zoals de huidige datum of recent nieuws. Om ChatGPT nog slimmer te maken, kun je de bot ook van feedback voorzien.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken?

  • Diensten en productbeschrijvingen creëren voor e-commerce 
  • Social media posts 
  • Onderwerpen creëren voor e-mailmarketing campagnes
  • Titels bedenken voor blogs en website artikelen
  • En nog veel meer…
Smartphone Google Search

Is ChatGPT een concurrent voor Google Search?

Op dit moment kan ChatGPT niet concurreren met Google Search. Mede omdat Google Search een zoekmachine is en ChatGPT een Artificial Intelligence chatbot. Dit platform dient namelijk een ander doel. De AI-chatbot gebruikt een technologie om taal en tekst op een zo natuurlijk mogelijke manier te verwerken. Het moet een gesprek van mens tot mens kunnen simuleren. Dat terwijl GS het zoeken van informatie op het internet als doel heeft. 

De chatbot van OpenAI kan je bijvoorbeeld wel vertellen hoe de Tweede Wereldoorlog is ontstaan, maar kan geen antwoord geven over de actuele sluitingstijd van de winkel om de hoek. Toch hebben Google Search en ChatGPT ook één ding gemeen. Ze helpen gebruikers bij het vinden van antwoorden op diverse vragen. Beiden op hun eigen manier.

De AI-chatbot kun je wel gebruiken om sneller en efficiënter te kunnen surfen op het internet. Bijvoorbeeld omdat je gerichter kunt zoeken op basis van een antwoord dat je krijgt. Urenlang zoeken door zoekmachines is daardoor niet meer nodig. Dat is de reden waarom Microsoft ChatGPT mogelijk ook gaat integreren binnen de Bing zoekmachine. 

Natuurlijk kan ook Google niet achterblijven. LaMDA is hét antwoord op de AI-chatbot van OpenAI. De afkorting staat voor Language Models for Dialog Applications. Google zegt dat deze chatbot natuurlijke antwoorden kan genereren over miljoenen onderwerpen. LaMDA van Google is nog niet zo bekend als ChatGPT. Dat komt doordat de AI-chatbot vooralsnog alleen beschikbaar is voor een selecte groep gebruikers én de werknemers van Google. De openbare versie is naar verluidt in februari 2023 beschikbaar voor het grote publiek.

Wat zijn de voordelen van ChatGPT?

Gebruiksvriendelijk 

De AI-chatbot van OpenAI heeft een gebruiksvriendelijke interface. Daardoor is het platform voor vrijwel iedereen toegankelijk en te gebruiken. 

Tijdsefficiëntie 

ChatGPT voorziet je binnen enkele seconden van antwoorden en inspiratie in tekst. Daardoor kun je jezelf veel tijd en moeite besparen. 

Inspiratie

Nieuwe ideeën bedenken valt niet altijd mee. In dat geval kun je ChatGPT gebruiken. Het platform voorziet je van tal van verschillende ideeën.

Consistentie

Door het gebruik van de AI-chatbot, kun je er ook voor zorgen dat je content creëert die consistent is schrijfstijl en tone of voice.

Accuraat

De chatbot van OpenAI maakt gebruik van geavanceerde machine learning algoritmes. Daardoor creëert het relevante teksten van hoge kwaliteit.

ChatGPT Capabilities

Wat zijn de nadelen van de chatbot?

Gebrek aan creativiteit

Hoewel de chatbot teksten van hoge kwaliteit kan genereren, laat de creativiteit en de originaliteit nog wel te wensen over. Daarom kan ChatGPT een menselijke tekstschrijver nog steeds niet vervangen. 

Onnauwkeurig

ChatGPT maakt alleen gebruik van de kennisbank en de dataset waarop het is getraind. Dit betekent dat een antwoord of een resultaat vertekend en onnauwkeurig kan zijn. Zeker als de dataset niet afwisselend genoeg is.

Kosten

De chatbot zit in de testfase en is nu nog gratis te gebruiken. Dit verandert in de toekomst. De betaalde dienst is dan misschien niet voor iedereen haalbaar.

Google ranking

Nog een nadeel van ChatGPT is dat nog niet bekend is hoeveel invloed de gecreëerde content heeft op de Google ranking. Zeker met betrekking tot copyright of plagiaat. Hoewel testen uitwijzen dat plagiaat op de teksten minimaal is, is de AI-chatbot nog niet perfect. Het is dus verstandig om de teksten van de chatbot altijd te controleren op uniekheid.

Cryptografische watermerken

Daarnaast wordt er achter de schermen gewerkt aan een nieuwe technologie op basis van cryptografische watermerken. Deze techniek kan ons in de toekomst precies vertellen of een tekst door een persoon is geschreven of door een AI-chatbot is gegenereerd. 

Conclusie

ChatGPT is een goed hulpmiddel voor het creëren van teksten die de lezer van antwoorden voorziet. De AI-chatbot kan een waardevolle toevoeging zijn voor tekstschrijvers en creators die ideeën en inspiratie willen opdoen voor hun volgende content. Hoewel de chatbot best nog wat beperkingen heeft, is het wel een prachtige vorm van kunstmatige intelligentie. Mits verfijnd, kan het voor een revolutie zorgen in de manier waarop we content creëren.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het opzetten en/of uitrollen van jouw online marketing? HYPD denkt graag mee over hoe we online marketing zo goed mogelijk kunnen inzetten voor jouw business.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het opzetten en/of uitrollen van jouw online marketing? HYPD denkt graag mee over hoe we online marketing zo goed mogelijk kunnen inzetten voor jouw business.