Google Search Console

En waarom gebruik je deze tool?
Inhoudsopgave:

Google Search Console kun je gratis gebruiken. De tool van Google helpt je om de aanwezigheid van jouw website in de zoekmachine te kunnen beheren en controleren. Binnen de tool kun je gebruikmaken van ontzettend veel mogelijkheden en rapporten. Zoals pagina-ervaringen van websitebezoekers en praktische zoekwoord rapporten bijvoorbeeld.

Zoekmachineoptimalisatie is ontzettend belangrijk voor bedrijven en website-eigenaren. Mede omdat je hiermee de online zichtbaarheid vergroten én meer verkeer naar je website stuurt. Daarbij is het belangrijk om de prestaties van de website te blijven monitoren.

Daardoor blijf je niet alleen de concurrentie een stap vooruit, maar blijft jouw website ook up-to-date met het steeds veranderende algoritme van de zoekmachines. Maar wat is Google Search Console precies en belangrijker nog, waarom gebruik je deze tool?

Voor wie is Google Search Console geschikt? 

Websitebeheerders

als je een website beheert of in het bezit bent van een eigen website, kun je GSC gebruiken om de website optimaal te laten functioneren. Met Search Console van Google kun je de website namelijk beschermen tegen beveiligingsproblemen en hacking, maar kun je ook fouten op de server oplossen. Als websitebeheerder kun je Search Console ook gebruiken om ervoor te zorgen dat het onderhoud en het beheer van de website goed georganiseerd blijven. Dat is heel belangrijk, zeker als het aankomt op de prestaties van de website in de zoekmachine.

Online marketeer of SEO specialist

ben jij bezig met online marketing? Ook dan gebruik je Search Console. Mede om jouw prestaties op Google Search bij te houden. Je gebruikt GSC ook om ranking in de zoekmachine te optimaliseren. Door de inzichten en rapporten kun je beslissingen nemen over de weergave van de zoekresultaten. Ook kun je de data van Google Search Console gebruiken om technische beslissingen voor de website te maken. Bijvoorbeeld in combinatie met andere Google analysetools. Zoals Google Trends, Google Analytics en natuurlijk ook met Google Ads.

Web- of app ontwikkelaar

als je een webontwikkelaar bent, helpt Google Search Console je bij het monitoren en oplossen van veelvoorkomende problemen met de markup. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je fouten maakt in gestructureerde gegevens. Heb je een applicatie ontwikkeld? Dan wil je natuurlijk kunnen bijhouden welke mobiele gebruikers jouw app vinden in de zoekmachines. Met Google Search Console heb je de mogelijkheid om de applicatie naadloos te integreren met jouw website.

Is er een verschil tussen GSC en Google Analytics?

Ja, er is een verschil tussen GSC en GA. Hoewel beide tools overeenkomsten hebben, is Google Search Console gericht op de gebruiker die zoekt. Dat terwijl Google Analytics gericht is op jouw website en de manier waarop jouw gebruikers hiermee omgaan. Wel kun je deze twee tools van Google samen gebruiken. De 2 platformen voorzien je beide van belangrijke informatie. De zoekopdrachten die in Google Search Console naar voren komen, kun je bijvoorbeeld goed gebruiken om het gedrag van de websitebezoekers te begrijpen.

Afbeelding BLOG Post Google Search Console Lopende Tekst

Wat zijn de voordelen van Search Console van Google?

De belangrijkste voordelen van Google Search Console zijn het volgen van de prestaties op de resultaten pagina’s van zoekmachines. Dit worden ook wel de SERPs genoemd. GSC gebruik je ook om te kunnen achterhalen hoe Google en andere gebruikers jouw site zien.

Nog een belangrijk voordeel is dat je ervoor kunt zorgen dat jouw website is geoptimaliseerd en dat s’werelds grootste zoekmachine toegang heeft tot de inhoud van jouw website. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan en bijhouden wanneer nieuwe content is gecrawld.

Ook kun je lijsten samenstellen met oude content, of inhoud waarop je niet langer wilt ranken. Google Search Console is een hele vriendelijke gratis tool waarmee je jouw website optimaal kunt laten functioneren. De belangrijkste voordelen van Search Console zijn:

Mobielvriendelijkheid testen

Als je gebruikmaakt van GSC, kun je ook gebruikmaken van een gratis mobielvriendelijkheid test. Hiermee krijg je meer inzicht in de manier waarop jouw website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Daarnaast voorziet de test van Google Search Console je ook van aanbevelingen en tips voor het aanbrengen van verbeteringen.

Zichtbaarheid van de website verbeteren

Ook als je de zichtbaarheid van jouw website wilt verbeteren maak je gebruik van Google Search Console. De tool helpt je te begrijpen hoe Google jouw website crawlt en indexeert. Ook biedt GSC inzichten in hoe je de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten kunt verbeteren. Belangrijk dus!

Crawlfouten opsporen

Crawlfouten wil je liever voorkomen. Google Search Console stelt je op de hoogte van de fouten die de tool tegenkomt tijdens het indexeren van jouw website. GSC geeft je ook bruikbare informatie over hoe je deze crawlfouten kunt oplossen.

Zoekprestaties bijhouden

De gratis tool van Google voorziet je ook van gedetailleerde gegevens over de prestaties van jouw website in de zoekresultaten. Zoals bijvoorbeeld over de zoekwoorden die mensen gebruiken om jouw website te vinden, het aantal klikken en weergaven maar ook het gemiddelde doorklikpercentage of de Click Through Rating.

Beveiliging

Jouw website wil je natuurlijk veilig houden. De tool geeft je daarom ook informatie over eventuele beveiligingsproblemen die worden waargenomen op jouw website. Naast het opsporen biedt Google Search Console ook begeleiding bij het oplossen daarvan.

Backlinks controleren

Google Search Console is een tool die je ook kunt gebruiken om te controleren wie er naar jouw website linken. Zo kun je de kwaliteit van de links controleren.

Sitemaps en URL indienen

Met Google Search Console kun je sitemaps en afzonderlijke URL’s indienen die door de zoekmachine moeten worden gecrawld. Op deze manier kun je alle pagina’s van jouw website goed laten indexeren.

Naast de bovenstaande voordelen kun je Search Console van Google ook gebruiken om aantrekkelijke content te creëren die goede zoekresultaten oplevert. Daarnaast biedt de gratis tool je de mogelijkheid om jouw website te kunnen onderhouden waarbij de zoekprestaties minimaal worden verstoord. Ook kun je jouw website veilig houden.

Met GSC kun je de website bijvoorbeeld ook controleren op problemen door spam of malware. Natuurlijk kun je deze beveiligingsproblemen ook oplossen met Google Search Console. Daarnaast geeft het je meer inzicht in welke zoekopdrachten ervoor zorgen dat jouw website in de SERPs wordt weergegeven. Hier kun je natuurlijk ook jouw strategie op afstemmen. Niet alleen voor dit moment, maar natuurlijk ook voor in de toekomst.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het opzetten en/of uitrollen van jouw online marketing of bij het gebruiken van Google Search Console? HYPD denkt graag mee over hoe we online marketing zo goed mogelijk kunnen inzetten voor jouw business.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het opzetten en/of uitrollen van jouw online marketing of bij het gebruiken van Google Search Console? HYPD denkt graag mee over hoe we online marketing zo goed mogelijk kunnen inzetten voor jouw business.